فناوری در نگاه نخست چیزی از جنس صنعت شناخته می شود اما در ذات خود مقوله ای فرهنگی است که نیاز به درک و شناخت عمیق تری دارد. فناوری های سخت به دلیل سر و کار داشتن با داده هایی معین که خروجی مشخصی را در پی دارد قادر به فهم این عمق نمی باشند و تحولات سریع و پر شتاب در سبک زندگی انسان ها در جوامع مختلف نیز ضرورت توجه به آن وجه از فناوری که توانایی فهم تغییر در رفتار انسان و مدیریت بهتر و موثرتر جوامع را داشته باشد و از آن به فناوری نرم یاد می شود را بیش از پیش آشکار می نماید.
فناوری های نرم مجموعه ای از هنجارها، الگوها، مقررات و رویه های دانشی را به منظور کنترل و جهت دهی به رفتار انسان و برآوردن نیازهای روحی-روانی، فرهنگی و اجتماعی او در بر می گیرد و باعث افزایش بهره وری و اثربخشی فناوری های سخت می گردد. از ویژگی های فناوری های نرم می توان به بروندادهای فکری و خلاقیت انسان ها که ماهیت نوآورانه، فرهنگی و هنری دارد اشاره نمود.
در همین راستا "ستاد توسعه فناوری های نرم و هویت ساز" بنا بر ضرورت و با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری بر اهمیت راهبردي و اقتصادي صنایع و محصولات فرهنگی و فناوري هاي نرم، پیچیدگی این حوزه، متولیان متعدد و لزوم همگرا کردن آن ها و همچنین با توجه به اینکه "فناوری های نرم و فرهنگی" جزو اولویت هاي الف توسعه فناوري در نقشه جامع علمی کشور قرار گرفته است، ایجاد شده است.
فناوری های نرم و فرهنگی همانطور که دارای اثرات قابل ملاحظه اقتصادی هستند و می توانند در توسعه و ارتقاء جوامع نقش به سزایی داشته باشند، منبع مهم و مؤثری برای جهت دهی به باورها، ارزش ها و نگرش های انسان ها و به تبع آن ابزاری برای افزایش همبستگی و توافق میان فرهنگ ها و جوامع گوناگون به شمار می روند که یکی از انواع مهم آن را صنایع خلاق و فرهنگی نام نهاده اند. صنایع خلاق صنایعی هستند که موتور محرکه شان را از خلاقیت، مهارت و استعداد فردی و فعالیت هایی که به طور بالقوه می توانند ثروت و فرصت های شغلی با استفاده از دارایی های فکری به وجود بیاورند، دریافت می کنند.
حوزه های مهم فناوری های نرم و فرهنگی که در این ستاد پیگیری می شود را می توان به شرح ذیل برشمرد:
تولید محتوا و نشر مکتوب و دیجیتال، طراحی، اسباب بازی، نوشتافزار، ظواهر و سبک پوشش، صنایع دستی و گردشگری، فناوریهای اجتماعی، نوآوریهای اجتماعی، بازی های ویدئویی، پویانمایی و پی نمایی، سینما، هنرهای تجسمی، هنرهای نمایشی، تبلیغات، فناوریهای مهندسی انگیزه، سازوکارهای مدیریت بهرهوری و حکمرانی در حوزه فرهنگی و اجتماعی، بازیوار سازی، ارتباطی و رسانهای، آموزشی و یادگیری.