۱۵ محصول هایتک آزمایشگاهی ایران‌ساخت رونمایی شد؛

ستاری: توانمندی امروز در ساخت پیشرفته‌ترین تجهیزات حاصل سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در پژوهش است

نهمین نمایشگاه ایران‌ساخت با حضور معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و روسای شرکت های دانش بنیان آغاز به کار کرد.

در این رویداد 15 محصول فناورانه که سالن‌های ملل و خلیج فارس نمایشگاه بین المللی تهران که برای نخستین بار در کشور ساخته شده است رونمایی شد.

سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری در آیین افتتاحیه نهمین نمایشگاه ایران‌ساخت با تاکید بر این‌که اقتصاد دانش بنیان چیزی جز سرمایه گذاری بخش خصوصی در پژوهش نیست، ادامه داد: سرمایه گذاری دولت در پژوهش، به محصول قابل رقابت منجر نمی شود. زیرا بین هزینه ای که دولت در پژوهش صرف می کند با هزینه بخش خصوصی تفاوتی اساسی وجود دارد.

ستاری ادامه داد: رویکرد بخش خصوصی درآمدزایی و سود آوری است و تمام تلاش خود را برای به نتیجه رسیدن پژوهش به کار می بندد.

وی با تاکید بر این وظیفه دولت‌ها در امر پژوهش و تولید محصول، نظارت، حمایت و تسهیل‌گری است ادامه داد: دولت در این مسیر باید زیرساخت ها و زمینه های رشد ایده های نوآورانه را فراهم کند. سهم سرمایه گذاری بخش دولتی به سرمایه گذاری بخش خصوصی باید یک به هشت باشد.

 

معاون علمی و فناوری رییس جمهوری، توسعه زیست‌بوم نوآوری و فناوری و ایجاد زیرساخت‌ها را تلاش‌هایی برای ترغیب و تحریک بخش خصوصی به سرمایه‌گذاری در پژوهش دانست و افزود: پارک های علم و فناوری، مراکز نوآوری شتاب‌دهنده‌ها، خانه‌های خلاق و نوآوری زیرساخت‌هایی برای ترغیب و تحریک بخش خصوصی به سرمایه گذاری در پژوهش‌اند تا محصولی اشتغال آفرین، کارآمد و درآمدزا حاصل شود.

ستاری، زیست‌بوم نوآوری و فناوری ایران را فرصتی برای خلق ارزش افزوده از مسیر ورود به بازارهای صادراتی دانست و افزود: ایران اکنون بهترین زیست‌بوم نوآوری و فناوری منطقه را دارد که توانمندترین شرکت‌های دانش‌بنیان از جمله شرکت‌های زیست فناوری را در خود جای داده است. این شرکت‌ها در کرونا توانمندی خود را نمایان ساختند و در ظرف کمتر از یک ماه خط تولید ماسک راه اندازی شد، زیرا زنجیره زیست بوم نوآوری را در خود داشت. شرکت‌های فین تک که با نرم‌افزارهای بومی، میلیون ها تراکنش مالی را بدون هیچ خطایی مدیریت می کنند و به تازگی هوش مصنوعی هم به آن‌ها وارد شده نمونه‌های موفقی از این زیست‌بوم‌ هستند که ثمره سرمایه گذاری بخش خصوصی در پژوهش برای تولید محصول به شمار می‌روند.

معاون علمی و فناوری رییس جمهوری با اشاره به رونق پژوهش‌ها و توسعه آزمایشگاه‌های کشور با تجهیزات ایران‌ساخت گفت: اگرچه روزهای نخست در این نمایشگاه شیشه آزمایشگاهی فروخته می شد اما امروز محصولات و تجهیزات آزمایشگاهی پیشرفته‌ای عرضه می‌شود که نمونه های خارجی آن بالای ۷۰ میلیارد تومان قیمت دارد.

 

وی با اشاره به ساخت و توسعه تجهیزات هوشمند و آمادگی بازارهای هدف برای پذیرش این محصولات گفت: ربات‌های هوشمند جراحی ایران‌ساخت که نمونه خارجی آن ۵ تا ۶ میلیون دلار قیمت دارند  به اندونزی صادر شدند تحولی که هنر فعالان جوان و خلاق همین شرکت های دانش بنیان است و پژوهش را با سرمایه گذاری بخش خصوصی به محصول و خدمت تبدیل کردند.

ستاری از اهمیت اثرگذاری دانشگاه‌ها در تحول آفرینی گفت و ادامه داد: زیرساخت اثربخشی دانشگاه ها و پژوهشگاه‌ها، زیرساخت‌هایی مانند مراکز رشد، کارخانه‌ها، ناحیه‌ها و خانه‌های نوآوری خلاق است. مثالی بارز از این تحول اکنون در  اطراف دانشگاه صنعتی شریف مشهود است. ناحیه نوآوری شریف، بیش از ۶۰۰ شرکت دانش‌بنیان و خلاق را در خود جای داده و به توسعه محصولات دانش‌بنیانی رسیده است که هرکدام به تنهایی می‌توانند میلیون ها دلار ارزش افزوده بیافرینند. در کنار یک دانشگاه صنعتی، مراکزی شکل گرفته اند که ماحصل تلاش هایشان امروز توسعه ۳ واکسن انسانی است.

معاون علمی و فناوری رییس جمهوری ابراز امیدوازی کرد با شکل گیری و توسعه این زیست بوم ضمن حل مشکلات جامعه، ظرفیت های نوآورانه جوانان به اشتغال بدل شده و فرصت‌هایی برای بازگشت، جذب و ماندگاری نخبگان به وجود بیاید.

زمینه را برای رشد شرکت های دانش بنیان فراهم می کنیم

محمدعلی زلفی گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری از مسیر رو به رشد توسعه علم و فناوری در کشور گفت و ادامه داد: شهدای بسیاری برای اعتلای امروز ایران اسلامی جان فشانی کردند که یکی از آن شهدای والامقام، شهید منصور ستاری بود و امروز  فرزند ایشان، جهادگرانه در عرصه علم و فناوری تلاش می کند. این تلاش‌ها، زمینه‌ای فراهم کرده است تا علم و فناوری در کشور ما مورد توجه قرار بگیرد  و دستاوردهای ارزنده ای به ارمغان آمده است.

وی با تاکید بر کار فناورانه برای ایجاد اشتغال فارغ التحصیلان کشور افزود: ما بیش از ۲۰ میلیون فارغ التحصیل دارای تحصیلات عالیه دانشگاهی در کشور داریم و می دانیم ایجاد شغل برای این افراد دارای تحصیلات عالیه، مشکل تر است و هزینه بیش‌تری دارد. یکی از راه های کارآمد برای اشتغال این قشر، توجه به علم و فناوری است و هر چقدر بیش تر به شرکت های دانش بنیان مراکز رشد و پارک های علم و فناوری بها دهیم در ایجاد اشتغال پایدار، ثروت افزایی و توسعه کشور کاری ارزنده انجام داده‌ایم.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان این‌که نیاز است فرهنگ علم و فناوری و تولید داخلی ترویج شود ادامه داد: باید فرهنگی ایجاد شود که مردم ما تولیدات داخلی را ارجح بدانند و دانشگاه ها مردم پژوهشگران و مسوولان ما همواره محصولات ایران ساخت را به محصولات وارداتی ترجیح دهند و بدانند هر یک ریالی که برای خرید این محصولات خرج می کنند در قلک توسعه کشور برای ایجاد اشتغال و پیشرفت کشور ذخیره می شود. این فرهنگ سازی باید توسط رسانه ها و صاحبان تریبون و اهالی قلم صورت بگیرد.

زلفی گل، نمایشگاه ایران ساخت را گامی در فرهنگ سازی و توسعه حمایت و خرید خرید محصولات ایران ساخت دانست و گفت: اگر می‌خواهیم سرمایه گذاری مادام العمر انجام دهیم باید فرهنگی سالم ایجاد کنیم و برگزاری این نمایشگاه قدمی بزرگ برای ایجاد این فرهنگ سالم در کشور است.

وی با اشاره به ظرفیت ارائه این محصولات ایران ساخت  در بازارهای بین‌المللی گفت:۶۳۰ میلیون جمعیت کشورهای همسایه می تواند فرصتی برای بازارسازی بین‌المللی محصولات دانش‌بنیان ایران‌ساخت باشد چراکه دیپلماسی علم و فناوری بهترین نوع دیپلماسی به شمار می رود. بر همین اساس، معاونت فناوری و نوآوری را تاسیس کردیم تا بازوی موثری برای معاونت علمی و فناوری باشد و با معاونت علمی و فناوری در یک گروه، و مبتنی بر تعامل و هم افزایی، بستری را ایجاد می کنیم که بذر شرکت های دانش بنیان برای زایش محصولات دانش بنیان و فناور از دانشگاه شکل بگیرد.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: بیش از ۸۰ هزار عصو هیئت علمی داریم که اگر هرکدام با یک گروه تحقیقاتی بین المللی در ارتباط باشند، تحولی ایجاد خواهد شد و نگاه جهانیان به ایران ارتقا خواهد یافت باید باور داشته باشیم که حمایت از ایجاد شغل کار جهادی است.

زلفی گل با تاکید بر این که باید برای جلوگیری از خام فروشی و خام سوزی برنامه‌ای جدی داشته باشیم  گفت: در این صورت است که مشکل اشتغال و ازدواج جوانان حل خواهد شد؛ بنابراین باید بنیان ها را اصلاح کنیم و امیدواریم این گونه نمایشگاه ها که عرضه و تقاضا را به هم می رسانند نقشی اثربخش در توسعه کشور ایفا کنند.

حضور بیش از ۱۰ هزار محصول دانش بنیان ایران‌ساخت

محمدحسین بهشتی رئیس نمایشگاه ایران‌ساخت با اشاره برگزاری موفق ۸ دوره از این نمایشگاه و رشد حضور شرکت‌ها و تجهیزات در دوره نهم، بیان کرد:  مجموع فروش شرکت ها در ۸ دوره ۱۱۰۰۰ میلیارد ریال بود که با حمایت ۳۶ درصدی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای استفاده از اثر اهرمی حمایت‌های معاونت شامل ۴۰۰۰ میلیارد ریال، این میزان فروش برای شرکت‌ها حاصل شد.

بهشتی ادامه داد: این نمایشگاه با هدف هایی چون برندسازی، حمایت از تولیدات داخلی و ورود به بازارهای بین المللی برگزار می‌شود.

وی با بیان این‌که در نمایشگاه امسال ۱۵ محصول جدید ارائه شده است که برای نخستین بار رونمایی خواهند شد، ادامه داد: بر اساس سطح فناوری، محصولات سطح یک ۴۰ و ۵۰ درصد، محصولات سطح دو ۲۵ درصد، محصولات سطح سه ۱۰ درصد از حمایت‌ها برخوردار می شوند. حمایت‌های بلاعوض شامل دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها، مراکز پژوهشی زیرمجموعه وزارت علوم، مراکز تحقیقاتی زیرمجموعه جهاد کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، مراکز آموزشی و پژوهشی مستقل وابسته به دستگاه‌های اجرایی و جهاد دانشگاهی است‌.

سرپرست معاونت نوآوری و تجاری‌سازی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری افزود: مدارس و پژوهش‌سراهای دانش‌آموزی با تایید ستادهای توسعه فناوری تا  ۷۰ درصد و اعضای شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی از ۱۰درصد حمایت بیش‌تر تا سقف معین برخوردار می‌شوند.

وی افزود: اولین دوره در سال ۹۲ برگزار شد و در سال‌های متمادی حدود ۳۴۰ تا ۳۵۰ شرکت و حدود ۹ تا ۱۰ هزار تجهیز اصلی ارائه شده است. اما میزان فروش قطعی این نمایشگاه رشد قابل توجهی داشته و به تناسب آن سقف حمایتی معاونت نیز افزایش یافته است. با توجه به این که وزارت علوم از اولین بهره برداران از این نمایشگاه بوده سهم وزارت بهداشت و وزارت علوم بیش از سایر دستگاه ها بوده است.

به گفته بهشتی، از میان بیش از ۵۵۳ شرکت که بدای حضور در نهمین نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ایران‌ساخت ثبت نام کردند، ۴۳۰ شرکت موفق شدند محصولاتشان را ارایه کنند و ۳۷۰ شرکت نیز در نمایشگاه حضوری غرفه داشته باشند. در میان آن ها محصولات دانش بنیان مختلفی مانند میز ۳ درجه آزادی جزو پیشرفته ترین و گران ترین دستگاه موجود در نمایشگاه امسال است.

وی با اشاره به حمایت جدی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در حوزه طراحی محصول خدمات و بسته بندی گفت: در نمایشگاه امسال جایزه ای در حوزه طراحی تجهیرات آزمایشگاهی ایران تعریف شده که بیش از هشتاد شرکت در این مسابقه شرکت کرده اند که در نهایت ۳ طرح از سوی مرکز ملی طراحی ایران برگزیده می شوند.

ارائه فناوری و نوآوری های نوپدید

در بخش دیگری از این مراسم پیمان صالحی معاون پژوهشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به برگزاری بیست و دومین نمایشگاه دستاوردهای پزوهشی و فن بازار گفت: این رویداد امسال در سه بخش برگزار می شود که علاوه بر نمایشگاه دستاورهای پژوهش فناوری و فن بازار، نمایشگاه تستا که نیاز فناورانه بخش های دولتی را به  توانمندی فناورانه شرکت های دانش بنیان می‌رساند تا این نیازها رفع شود، دومین بخش از رویداد امسال است.

وی از نمایشگاه فناوری های نوپدید به عنوان سومین رویداد این دوره نام برد و افزود: در نمایشگاه فناوری‌های نوپدید و آینده نگر، شناسایی نوآوری ها و فناوری های نوپدید برای حل مشکلات و چالش های کشور در ۵ سال آینده به نمایش در می‌آید.

شناسایی نوآوری ها و فناوری‌های روزآمد و  بین‌المللی برای حرکت در مسیر توسعه و همراهی با فناوری های روز دنیا از محورهای این نمایشگاه است است.

صالحی با اشاره به ظرفیت‌سازی برای پیوند میان دانش‌بنیان‌ها و نیازهای فناورانه گفت: در نمایشگاه تستا تجربیات خوبی به دست آوردیم و متوجه شدیم ظرفیت‌های فناورانه‌ای در شرکت‌های دانش‌بنیان داریم که صنایع از آن بی خبر هستند؛  تستا یکی از بخش هایی است که نیازهای فناورانه را به ظرفیت‌های موجود پیوند می‌دهد. این فرایند هم‌رسانی، محدود یه این چهارروز نبوده و امیدواریم در طول سال این روند ادامه پیدا کند.

صالحی با اشاره به رویدادهای این نمایشگاه گفت: طی این چند روز، نشست مسوولان دفاتر ارتباط با صنعت معاونت پژوهشی با معاونان و مدیران پژوهشی وزارتخانه ها برگزار می شود؛ همچنین از ۲۴ پژوهشکده، ۸ فناور پارک های علم و فناوری و مراکز برگزیده، همچنین یک پارک و یک مرکز تقدیر خواهیم داشت. این مهم است که مسوولان استانی دغدغه علم و فناوری داشته باشند بنابراین ۳ استاندار و ۳ رییس دانشگاه که از این حوزه حمایت کردند، تجلیل خواهد شد.

صالحی با اشاره به برگزاری بیست و دومین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن‌بازار در دو شکل حضوری و مجازی ادامه داد: ۱۹ دانشگاه، ۱۷ پژوهشگاه، ۲۸ پارک علم و فناوری و مرکز رشد و یک مرکز بخش خصوصی در نمایشگاه امسال حضور فیزیکی دارند.

معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم، تحقیقات و فناوری از حضور ۱۶۷۹ فناوری نو در نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی، فناوری و فن‌بازار امسال گفت و ادامه داد: برگزاری همزمان این نمایشگاه پاسخی روشن به دغدغه مسوولان عالی‌رتبه و مطالبات و منویات مقام معظم رهبری است که ایشان همواره دغدغه علمی و اقتصادی دارند؛ امیدوارم این نمایشگاه پاسخی کارآمد و روشن به نیازهای فناورانه کشور باشد.

نهمین نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ایران ساخت و بیست و دومین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن بازار، از 23 تا 26 آذرماه سال جاری در سالن‌های ملل، میلاد، خلیج فارس، ۴۰ و ۴۱ نمایشگاه بین المللی تهران به صورت حضوری میزبان شرکت‌های دانش‌بنیان و خلاق، دانشگاهیان، پژوهشگران، صاحبان صنعت و سایر علاقمندان است.

همچنین نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ایران ساخت به صورت مجازی و از طریق سایت رویداد به نشانی  به نشانی https://iranlabexpo.ir  در دسترس بوده و جزئیات شرکت‌ها، محصولات و حمایت‌ها قابل مشاهده است.

 

نظرات شما
آدرس : تهران، خیابان ملاصدرا، خیابان شیخ بهایی شمالی، کوچه لادن، پلاک 20
تلفن : 83530-021
ایمیل : pr@isti.ir
بیشتر بخوانیم
رییس نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ایران ساخت منصوب شد
رییس نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ایران ساخت منصوب شد
00/09/20 - 05:39
محصولات ایران‌ساخت در حوزه کشاورزی به نمایش درآمد؛ ستاری: چالش‌های کشاورزی با فناوری رفع می‌شود
محصولات ایران‌ساخت در حوزه کشاورزی به نمایش درآمد؛ ستاری: چالش‌های کشاورزی با فناوری رفع می‌شود
00/06/23 - 14:57
//isti.ir/ZSQs
ستاد توسعه فناوری های فرهنگی و نرم

معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان

ستاد توسعه فناوری های فرهنگی و نرم