چند سالی است که جنس تبادلات اقتصادی کشور تغییر کرده است و سبدی از خدمات و محصولات جدید به این حوزه افزوده شده است. پیش از این درصد قابل توجهی از خدمات و تولیدات داخلی از جنس منابع زیرزمینی بود؛ اما با ایجاد زیستبوم فناوری و نوآوری و باز شدن مسیر برای ورود ایدهها به اقتصاد کشور، امروز شاهد آن هستیم که محصولات دانشی و فناورانه جایگاه ویژهای در این عرصه یافتهاند.
این اتفاق به ایران کمک کرد تا بتواند از توانمندی و تخصص جوانان و صاحبان خلاقیت بهره بگیرد و آنها را در تولید محصولات و تجاری سازی آنها یاری کند. موضوعی که بسیاری از دغدههای واردات کالا و مشکلاتی که سر راه تامین نیازهای کشور وجود داشت را کاهش داد.
چند سالی است که با تلاش متخصصان داخلی نیازهای فناورانه کشور به شکلی کاملا بومی تامین می شود. ایدههایی که در حوزههای مختلف ارائه شد و وابستگی صنایع مختلف و حوزه های فناورانه ای چون نانو، ماشین آلات و تجهیزات پزشکی، زیست فناوری، دارو، درمان و غیره را به بازار جهانی کم کرد.
از جمله این عرصه ها می توان به حوزه مواد پیشرفته و محصولات مبتنی بر فناوری های شیمیایی اشاره کرد. حوزهای که به صورت صددرصدی به بازار واردات متصل بود و امروز بخش اعظمی از نیازها و محصولات آن توسط بخش خصوصی و دولتی داخلی تامین می شود. اتفاقی که با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به نتیجه رسیده و عوائد آن نصیب جامعه، صنعتگران، مدیران کشور و نسل آینده خواهد شد.
مجموعههایی که با تلاش و همت خود محصولاتی چون «میکسر هموژنایزر»، «دستگاه های تولید قرص»، «دستگاه گرانول ساز»، «طراحی و تولید ماسه مجرای پاتیل و کوره قوس الکتریکی، جرمهای کوبیدنی، ماسه ریختهگری در صنعت فولاد و همچنین سرامیکهای ضد سایش»، «تولید کربنات استرانسیوم و محصول جانبی سولفید سدیم»، «ساخت سلولهای خورشیدی و سایر سنسورهای نانوساختاری»، «تولید انواع قطعات متالورژی پودر» و غیره تولید و نیازی از صنایع را تامین کردهاند.
همچنین در این حوزه محصولات دیگری چون تولید «انواع رنگ های پودری الکترو استاتیک»، «دوده صنعتی»، «تهیه تولید»، «توزیع پخش و بسته بندی کلیه محصولات و فرآوردههای دارویی و تولید مولکول دارو و مکملهای دارویی وغذایی و بهداشتی و داروهای گیاهی»، «تولید مواد و کودهای شیمیایی و شوینده» و غیره نیز به تولید رسیده و حمایت شده است.