شرکتهای خلاق همانند شرکتهای دانش بنیان، اهمیت شایان توجهی در رشد اقتصادی و جهت دهی به مسیر آینده توسعه اجتماعی و فرهنگی و اشتغالزایی و کارآفرینی جوامع انسانی دارند. برای اثبات اثرگذاری اقتصادی فناوریهای نرم و صنایع خلاق و فرهنگی، صرفاً به ذکر این گزاره بسنده میکنیم که در حال حاضر گردش مالی صنایع خلاق حدود 2700 میلیارد دلار برآورد شده و بیش از 50 میلیون نفر اشتغال مستقیم ایجاد نموده است.
با توجه به تعیین فناوری های نرم و فرهنگی به عنوان اولویت بند "الف" در نقشه جامع علمی کشور، ستاد توسعه فناوریهای فرهنگی و نرم ذیل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری راه اندازی شده است. این ستاد در راستای حمایت از ایده ها، محصولات و خدمات حوزه صنایع خلاق و فرهنگی و حمایت از تأسیس و توسعه شرکتهای خلاق تشکیل شده است. با توجه به اهمیت صنایع خلاق و فرهنگی در جهان و ظرفیت اشتغالزایی و درآمدزایی بالای این صنعت در کشور و تأثیر آن در زنجیره ارزش دیگر صنایع، معاونت علمی و فناوری حمایتهای مادی و معنوی خود از شرکتهای خلاق را در قالب تسهیلات مالی و غیرمادی به صورت مستقیم و غیرمستقیم تدوین و ارائه نموده است. از آنجایی که تکمیل ظرفیت زنجیره ارزش صنایع خلاق نیاز به همکاری سازمانها و نهادها دارد، بخشی از تلاش این معاونت در تجاری سازی فناوریها علاوه بر انجام وظایف و مأموریت های خود در حمایت از شرکتهای دانش بنیان، تدوین ساز و کار حمایتی مشخص برای این حوزه بوده است. بخش عمدهای از فعالیتهای صورت گرفته افزون بر تأمین زیرساختهای لازم جهت توسعه شرکتها معطوف به حمایت از شرکتها و کسب و کارهای خلاق گردیده که توسعه محصولات فرهنگی، توسعه بازار و صادارت صنایع خلاق وجه تمایز آنها بوده است.
در چارچوب این برنامه، تاکنون 1500شرکت خلاق احراز صلاحیت گردیده و مشمول حمایت های تسهیلات مالی، سیدمانی، مشاورهای و منتورینگ معاونت علمی شدهاند که نتایج مؤثری در رسوخ و ارتقاء سطح فناوری و رشد حوزههای گوناکون فناوری در پیوند با شرکت های دانش بنیان مانند بهرهوری از فناوریهای VR وAR ، هوش مصنوعی وکسب وکارهای دیجیتال، انیمیشن و سینما، گردشگری و میراث فرهنگی داشته و در پیامد آن، امکان اشتغالزایی معنی دار نسل جوان و تحصیلکرده در حوزه های فرهنگی و هنری و علوم انسانی و اجتماعی را فراهم آورده است.
برای حمایت از توسعه زیرساخت شرکتهای خلاق، حدود70 خانه خلاق و نوآوری در کشور شکل گرفته اند که در آن خدمات شتابدهی، مشاوره، منتورینگ، توسعه بازار و توسعه محصول و سرمایه گذاری از ایده تا محصول را ارائه میدهند، شایان ذکر است جهت مدیریت منابع مالی معاونت، در فاز اول سعی شده است که توجه به زیر ساختهای حمایتی در اولویت قرار گیرد و بعد از ابلاغ سند ملی توسعه فناوریهای فرهنگی و نرم و رسیدن تعداد شرکتهای خلاق به شمار قابل قبول، تنظیم گری، قانونگذاری و حمایت مستقیم در فاز دوم، برنامه ریزی و پیگیری شود.