معرفی
نوآوری اجتماعی مجموعهای از استراتژیها، مفاهیم، ایدهها و سازمانهای جدید است که با محور قرار دادن پاسخ به یک چالش اجتماعی، نیازهای گروه های مختلف راتأمین می نماید. از این رو میتوان با بهبود و ارتقای شرایط زندگی، کاری و آموزشی جامعه هدف در جهت توسعه و افزایش سلامت جسمی، روانی جوامع حرکت نمود. در حقیقت نوآوری اجتماعی در قالب ایدههای جدید، راهکارهای مبتکرانه و انواع نگرش های خلاقانه تعریف میشود که نه تنها یک چالش اجتماعی را در یک گروه مخاطب مورد هدف قرار می دهد، بلکه از طریق افزایش مشارکت اجتماعی، ارتباطات و همکاریهای جدید بین افراد ایجاد مینماید.
بنابراین نوآوری اجتماعی راهی برای افزایش کیفیت خدمات اجتماعی مقرون به صرفه است که با تسهیل همکاریهای میان بخشی در دستگاه های دولتی، بخش های انتفاعی، غیرانتفاعی، یا در فضای بین آنها تشکیل و ایجاد می شود. با گسترش شرکت های نوپا و زیست بوم نوآورانه و فناورانه در سال های اخیر، علاوه بر توجه به حوزه هایی که بازگشت سریع اقتصادی داشته اند و با مدل های کسب و کار جدید توانسته اند خدمات و ارزش های جدیدی را با بهره وری بالاتر و با قیمت پایین تر به مشتریان عرضه کنند، روند رو به رشدی از شرکت های نوپا نیز دیده می شود که با تمرکز بر حل مسائل و چالش های کلیدی زندگی امروزی علاوه بر ارائه راه حل های خلاقانه مبتنی بر مدل های کسب و کار جدید به حل این مسائل و چالش ها کمک های بزرگی کرده اند. جامعه هدف فعالیت کنشگران زیست بوم نوآوری اجتماعی در قالب ارائه خدمات به اقشار آسیب پذیر شامل آسیب دیدگان بلایای طبیعی، معلولین و کم توانان، اقشار کم درآمد و ساکنین مناطق محروم و روستایی، آسیب دیدگان اجتماعی (زندانیان و بی خانمان ها) و زنان و کودکان آسیب پذیر می باشد که نقش آنها عمدتا در حوزه توسعه محصول و خدمت جدید متناسب با نیاز جامعه هدف، بهبود فرایندهای اصلی خیریه ها و نهادهای حمایتی، شفاف سازی نحوه هزینه کرد کمک ها (به ویژه مالی)، ارائه راهکارهای جدید برای جمع آوری کمک های مالی و معنوی (جمع سپاری و ...)، تسهیل دسترسی به امکانات و خدمات اجتماعی برای جامعه هدف، تسهیل فرایندهای کمک رسانی به اقشار آسیب پذیر و هدفمند کردن آنها تبیین می شود.
از این رو، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به استناد مفاد سند ملى توسعه فناورى هاى فرهنگى و نرم که رشد نوآورى هاى اجتماعى، جهت نقش آفرینى بیشتر گروه هاى مردمى در حل آسیب هاى اجتماعى اولویت دار کشور را به عنوان یکی از اهداف کلان خود مطرح کرده و بر شد تعداد فعالان مشارکت کننده در حوزه نوآوری اجتماعی و همچنین، رشد تعداد طرح هاى نوآورى اجتماعى اثربخش در حوزه آسیب هاى اجتماعى تاکید نموده است. «کارگروه نوآوری اجتماعی» بنا به اهمیت موضوع ایجاد شده است تا از این طریق، در راستای تبیین و ترویج ادبیات و جایگاه نوآوری اجتماعی در زیست بوم نوآوری و فناوری کشور در ابعاد کلان و به منظور شبکه سازی و توسعه تعاملات این حوزه در ابعاد خرد ، افزایش مشارکت دانشگاه ها، مراکز پژوهشی غیر دولتی، شرکت ها، استارتاپ ها، شتابدهنده ها و شرکتها و خانه های خلاق در پرداختن به نوآوری اجتماعی تلاش در توسعه زیست بوم نوآوری اجتماعی، گامی موثر بردارد.
شناسایی، تبیین، تبادل و ترویج مفهوم نوآوری اجتماعی و همچنین، توسعه تعاملات و حمایت از رشد فعالان این حوزه از طریق ارتباط با اندیشمندان، نخبگان و جامعه دانشگاهی و اشتراک و انتقال تجارب جهانی از جمله رسالت های «کارگروه نوآوری اجتماعی» ستاد فناوری های نرم و توسعه صنایع خلاق است.