واکسن ایران‌ساخت تب برفکی و آنفولانزای فوق حاد پرندگان رونمایی شد

با حضور حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی رییس جمهوری و معاون علمی و فناوری رییس جمهوری از طریق ویدئو کنفرانس، واکسن تب برفکی و آنفولانزای فوق حاد پرندگان رونمایی شد.

این واکسن‌ها توسط فعالان فناور دانش‌بنیان پسوک که در حوزه زیست‌فناوری، واکسن‌ها و فرآورده‌های بیولوژیک مورد مصرف دامپزشکی فعالیت دارند، تولید شده است. این دو فرآورده ایران‌ساخت با استفاده از مواد اولیه مرغوب و مطابق با بالاترین استانداردهای بین المللی و اصول GMP تولید شده است و نیازهای حوزه دامپزشکی کشور را تأمین می‌کند.

 

تولید واکسن تب برفکی

با توجه به راهبردی های کلان کشور و ضرورت استقلال در حوزه های مختلف به خصوص در تولید محصولات زیست‌فناورانه به دلیل تهدیدات مختلف این حوزه، واکسن تب برفکی به عنوان یکی از مهم‌ترین و راهبردی‌ترین واکسن حوزه دام است. پیش بینی شده در این طرح، بیش از 40 نفر از افراد متخصص حوزه دامپزشکی و زیست‌فناوری، که در مقاطع کارشناسی ارشد به بالا دانش‌آموخته‌اند، به صورت مستقیم اشتغال ایجاد شود.

همچنین در بلندمدت، اشتغال زایی بیش از 240 نفر نیز به صورت غیر مستقیم برآورد شده است. این واکسن در واقع ویروس کشته شده و غیرفعال بر پایه روغنی است که سطح ایمنی مناسبی در دام ایجاد می‌کند.

 

خودکفایی در تولید واکسن آنفولانزای فوق حاد پرندگان

طرح تولید واکسن آنفولانزای فوق حاد پرندگان در شرکت پسوک برای تولید واکسن، به عنوان یکی از مهمترین و استراتژیک ترین واکسن حوزه طیور  به مرحله اجرا رسیده است.

 اشتغال زایی پیش بینی شده در این طرح، بیش از 30 نفر به صورت مستقیم و در بلندمدت بیش از 650 نفر نیز به صورت غیر مستقیم خواهد بود. این واکسن در واقع ویروس کشته شده ساب تایپ H5N8 و ادجوانت روغنی است، که ایمنی مناسبی را در طیور ایجاد می‌کند. بیماری آنفولانزای فوق حاد پرندگان (H5N8) به دلیل خسارات اقتصادی زیاد برای صنعت طیور و همچنین پیامدهای منفی بر بهداشت جامعه انسانی از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.

 

حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از تولید واکسن

میزان واردات واکسن‌های حوزه دامپزشکی به طور میانگین سالانه رقمی در حدود 200 میلیون یورو برآورد شده است که با توجه به شرایط تحریم، به عنوان یک گلوگاه مهم و خطرناک میتواند سلامت این حوزه را در جمعیت طیور، دام و آبزیان به خطر بیندازد. تولید واکسن‌های این حوزه ضمن کاهش ارزبری و قطع وابستگی به واردات، تا حد امکان اقتصاد کشور را مقاوم‌سازی و آینده آن را تضمین می‌کند.

ستاد توسعه زیست فناوری با همکاری سایر سازمان‌ها مانند وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و همچنین وزارت جهاد کشاورزی به عنوان اهرم اجرایی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، با هدف فناوری‌های جدید و زیست‌فناورانه در یک اقدام فراگیر با احصاء واکسن‌های ارزبر حوزه دام، طیور و آبزیان و ترسیم نقشه راه برای قطع وابستگی به خارج از کشور اقدام کرد.

تاکنون برنامه تولید 15 واکسن حوزه دامپزشکی در حوزه دام، طیور و آبزیان با شرکت‌های دانش‌بنیان توانمند بخش خصوصی اجرا شده است که منجر به کاهش ارزبری 85 میلیون دلاری خواهد شد. از مهم‌ترین این واکسن‌ها می‌توان به سپتی سمی خونریزی دهنده ویروسی، آئروموناس، استرپتوکوکوزیس/ لاکتوکوکوزیس، یرسینیوزیس، اکتیمای مسری دام ، طاعون نشخوارکنندگان کوچک، تب برفکی، بیماری پوست حبابی، سه گانه طیور (نیوکاسل/آنفولانزا/گامبورو)، مارک، سه گانه طیور (نیوکاسل/ برونشیت/ سندرم افت تخم مرغ)، واکسن کوریزا A,B,C ، آنفولانزای فوق حاد پرندگان سویه H5N8 اشاره کرد.

از سوی حمایت‌هایی از شرکت‌های خصوصی توانمند در حوزه توسعه بذر واکسینال بیماری‌های تنفسی طیور نیز صورت گرفته است که به تولید این‌گونه واکسن‌ها در کشور شتاب خواهد داد.

گفتنی است شرکت دانش‌بنیان پسوک موفق به تولید و عرضه واکسن‌های طیور شامل، فلوپاسول، نیوپاسول 101، نیوپاسول 102، نیوپاسول 103 و گامپاسول برای پیشگیری و کنترل بیماریهای مهم صنعت طیور مانند نیوکاسل و آنفولانزا وگامبورو به تازگی موفق به تولید واکسن استراتژیک تب برفکی و همچنین آنفولانزای فوق حاد طیور سویه H5N8 ، نیوپاسول 100، نیوکاسل سویه GVII (جی-7 ) و واکسن بیماری طاعون نشخوار کنندگان کوچک Pestivax PPR  شده است.

نظرات شما
آدرس : تهران، خیابان ملاصدرا، خیابان شیخ بهایی شمالی، کوچه لادن، پلاک 20
تلفن : 83530-021
ایمیل : pr@isti.ir
//isti.ir/ZGrq
ستاد توسعه فناوری های فرهنگی و نرم

معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان

ستاد توسعه فناوری های فرهنگی و نرم