تعریف مرکز نوآوری و شتابدهی
مراکز نوآوری و شتابدهی که یکی از عناصر اصلی تحقق اقتصاد دانش بنیان و خلاق هستند به عنوان یکی از هدایت گران و تداوم بخش ایدههای نو و کسب و کارهای نوپا نقشی کلیدی ایفا میکنند.
مراکز نوآوري و شتابدهی بخش مهم و بنیادین هدایت و شکلدهی توانمندی علمی نیروی انسانی تحصیل کرده به سوی ایدههای نوآورانه، شکلگیری کسب و کارهای نوپا و در نهایت حرکت به سوی پیریزی اقتصادی مبتنی بر دانش، نوآوری و فناوری هستند که حمایت از این مراکز از سال 93 در دستور کار معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و ستاد توسعه فناوری های نرم و هویت ساز قرار گرفته است. مراکز نوآوری و شتابدهی که یکی از عناصر اصلی تحقق اقتصاد دانش بنیان و خلاق هستند به عنوان یکی از هدایت گران و تداوم بخش ایدههای نو و کسب و کارهای نوپا نقشی کلیدی ایفا میکنند. با توجه به اینکه ایجاد زیستبومی مساعد می تواند راه رشد اقتصاد و پپیشرفت کشور را بر مبنای سرمایههای فکری و دانشی هموار کند، حمایت از شکلگیری و توسعه مراکز نوآوری به عنوان برنامهای فراگیر در عرصه ملی مدنظر قرار گرفته است. این مراکز در حقیقت با کارکردهای متنوع به منظور کمک به ایجاد، رشد، توسعه و شکوفایی شرکتهای نوپا به شمار میروند و این ستاد برای شکل دادن به حلقههای مفقودهی عرصه علم تا کسب و کار، زمینهی توسعه و تسهیل روند فعالیت این مراکز را فراهم آورده است.
شتاب دهنده یک سازمان منسجم و مشخص است که افراد و تیمهای دارای طرح نوآورانه و فناورانه را انتخاب و در یک دوره چندماهه به آنها خدماتی از قبیل فضای کاری تجهیز شده، آموزش، مشاوره، مربیگری، سرمایه اولیه و ارتباط با شبکه سرمایهگذاران را ارائه می کند. شتاب دهنده به ازای خدمات ارائهشده، معمولاً درصدی از سهام آن شرکت نوپا را از آن خود میکند. هر تیمی که موفق به اتمام دوره شتابدهی شود، تبدیل به شرکتی نوپا میشود. درواقع، شتاب دهندهها حلقه واسط بین کسبوکارهای نوپا و سرمایهگذاران جسورانه هستند. آورده و خدمات شتاب دهندهها شامل سرمایه اولیه تأسیس شتاب دهنده، شبکه مربیان، دارای برنامه آموزش مشخص برای تیمها، فضای کاری لازم برای استقرار تیمها و شبکه سرمایهگذار و توسعه بازار است. شتاب دهنده با سرمایهگذار بخش خصوصی شکل میگیرد و باید دارای مجری مستقل خصوصی باشد. از طرفی یکی دیگر از الزامات ایجاد شتاب دهنده بلوغ اکوسیستم نوآوری منطقه هدف نیز است.